Bebek Dostu Hastane Nedir?
21 Ocak 2025

BEBEK DOSTU HASTANE NE DEMEK

              Anne sütünün özendirilmesine ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkları kazandırılmasına yönelik Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları kapsamında hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 1991 yılında “ Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı” başlatıldı. Hastanelerden;  gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler “Bebek Dostu Hastane” unvanını alıyorlar. Hastanemiz 2024 yılında Bebek Dostu Hastane unvanını almıştır. Hastanemiz ve Ek Hizmet Binalarında “Başarılı Emzirmenin On Adımı” ve “Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla İlgili Uluslararası Yasa” doğrultusunda eğitim ve hizmet faaliyetleri başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Hastanemizin amacı tüm yeni doğan bebeklerin anne sütü almasını ve bu sayede kendine güvenen sağlıklı nesiller yetiştirilmesini sağlamaktır. Ayrıca annelere verilen eğitimlerle sorunsuz bir emzirme dönemi sağlayarak anne bebek ilişkisini güçlendirmektir.

              HASTANEMİZ BEBEK DOSTU FAALİYETLERİ

1- Sağlık Bakanlığı, WHO(Dünya Sağlık Örgütü) ve UNICEF(Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu) iş birliğinde temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklen dirilmesi olan ANNE SÜTÜ EMZİRMENİN DESTEKLENMESİ EĞİTİMİ düzenli aralıklar ile Hastanemiz tüm sağlık çalışanlarına verilmektedir.

 2-Yılda 2 kez 20 saat süreli tüm hastane çalışanlarına eğitim verilmektedir. Bu eğitimler 17 saat teorik, 3 saat uygulamalı olup, Türkiye de Emzirmenin Durumu, Anne sütünün önemi, Emzirme fizyolojisi, Emzirme ile ilgili sorunlar, Bebek Dostu Hastane Uygulamaları, İletişim ve Danışmalık gibi anne sütü emzirmelerinin doğru uygulamaları ile ilgili konularda 20 ayrı oturum şeklinde gerçekleştirilmektedir.

 3-Gebe Bilgilendirme Birimi, Kadın Doğum Polikliniği, NST Odasın da takip edilen hastalara gebelik ve doğum süreci, anne sütü, emzirme ve bebek bakım eğitimleri verilmektedir.

 4- Annelere emzirmenin asıl olacağı ve bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını sürdürebilecekleri gösterilmelidir.

5- Tıbben gerekli görülmedikçe, yeni doğanlara anne sütünden başka yiyecek, içecek önerilmemelidir. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmesi devamında ise uygun tamamlayıcı beslenme ile beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi konusunda aileler bilgilendirilmelidir.

 6- Anne ile bebeğin 24 saat beraber kalmalarını sağlayacak bir uygulama benimsenmelidir.

 7- Gebe olan tüm annelere anne sütünün sağılması saklanması ve bilgilendirme formu dağıtılmaktadır.

 8- Gebe olan tüm annelere anne sütü ile beslenmenin yararları ve emzirme ile ilgili broşürler dağıtılmaktadır.

9- Anneler taburcu olduktan sonra da emzirmeye devam edebilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleriaçısından başvurabilecekleri sağlık kuruluşları ve bölgelerinde varsa anne destek grupları hakkında bilgilendirilmelidir.

 10- “ Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı” kapsamında her yıl 1-7 Ekim Emzirme Haftasında farkındalık adına etkinlikler düzenlenmektedir.